Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike

Gradovi in dvorci

Dvorci, gradovi in graščine nam odpirajo pogled v preteklost

S svojo veličino nas na bregovih reke Drave vabijo k raziskovanju. 
Slovenski gradovi so del različnih zgodovinskih zgodb in na njihovih hladnih hodnikih lahko začutite skrivnostni srednji vek. Grajske stene, ki šepetajo zgodbe iz zgodovine, so odlična postojanka na vašem kolesarskem izletu.

Dvorec Bukovje

Dvorec Bukovje

(etapa Dravograd – Radlje ob Dravi)

Baročni dvorec v Bukovju pri Dravogradu je umeščen v slikovito kuliso med ravnico na desnem bregu Drave, ter pohorskim gozdnim pobočjem Bukovja. Sodobna ponudba se prepleta z naravnimi danostmi in s kulturno dediščino dvorca, ki spominja na njegove zgodbo vse od 18. stoletja. V dvornem ambientu so ohranjeni baročni elementi in je dodana stilna oprema, v grajskem parku se stare krošnje prepletajo z mladim rastjem.

Grad Viltuš

Grad Viltuš

(etapa Radlje ob Dravi – Maribor)

Dvorec Viltuš se nahaja v bližini mesta Maribor in sicer natančneje v Spodnjem slemenu. Zgradili so ga kasneje kot je bil zgrajen starejši grad Viltuš, ki se je nahajal v njegovi bližini. Dvorec Viltuš je svojo končno podobo dobil v drugi polovici 19. stoletja.

Mariborski Grad

Mariborski Grad

(etapa Maribor – Ptuj)


V osrčju Maribora, umeščen med Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, najdemo Mariborski grad. Včasih mogočnež, ki je utrdil severvzhodni del mestnega obzdija, danes pa lahko v njem obiščemo Pokrajinski muzej Maribor in odkrijemo skrivnosti, ki jih grad skriva.

Ptujski Grad

Ptujski Grad

(etapa Ptuj – Ormož)

Na levem bregu Drave, se nad najstarejšim mestom v Sloveniji dviga Ptujski grad. Ptujski grajski grič je poseljen že od 5. tisočletja pred n. št. Prebivalci antične Petovione so na njem postavili trdnjavo in svetišča, v zgodnjem srednjem veku je bilo tu slovansko grobišče.


Grad Borl

Grad Borl

(etapa Ptuj – Ormož)

Grad Borl nad Dravo v Halozah je ena starejših tovrstnih stavb na slovenskem Štajerskem. Zaradi svoje strateške lege ob ogrsko-hrvaški meji je od nekdaj igral pomembno vlogo. Prvotno je bil obmejna ogrska postojanka in je verjetno stal že v prvi tretjini 12. stoletja ali celo prej. Madžarsko ime gradu je Borlyn (kar označuje rečni prehod), znan pa je tudi pod nemškim imenom Ankenstein.

Grad Ormož

Grad Ormož

(etapa Ormož – Varaždin)

Grad Ormož leži na strmem pomolu nad Dravo in je bil pomembna utrdba na meji z Ogrsko. Ormoški grad je bil od mesta ločen z obzidjem. Najstarejši del gradu je na severozahodnem vogalu stolp iz 13. stoletja. Pred gradom je večji grajski park v katerem uspevajo mnoge eksotične rastlinske vrste, kot so ginko, maklura in druge. V parku je tudi grobnica iz začetka 20. stoletja, v kateri so pokopani zadnji lastniki gradu.