Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike

TOP kulturne znamenitosti

Dravska kolesarska pot ponuja veliko možnost za kulturne postojanke.

Obiščite stare domačije, odkrijte skrivnosti v muzejih ali pa spoznajte zgodbo najstarejše trte na svetu.

Rotunda Muta

(etapa Dravograd – Radlje ob Dravi)

Naj vas očara prikupna okrogla cerkev, rotunda svetega Janeza Krstnika, ki se nahaja na Spodnji Muti ob izlivu Bistrice v reko Dravo in je ena izmed najstarejših cerkva v Sloveniji. Cerkvica ima okroglo ladjo in skodlasto streho z nadstrešnim stolpom.

Muzej Fala

(etapa Radlje ob Dravi – Dravograd)

Spoznajte zgodovino in delovanje prve hidroelektrarne na reki Dravi, ki je bila hkrati tudi največja hidroelektrarna na območju Vzhodnih Alp.

Danes je hidroelektrarna Fala, najstarejša hidroelektrarna na slovenskem delu reke Drave, člen verige osmih hidroelektrarn na Dravi. Nedelujoči, a prvotno ohranjeni del hidroelektrarne, je danes muzej, ki je s predstavitvijo originalne opreme ter sodobnimi eksperimenti, ki prikazujejo načine pretvarjanja energije, zanimiv za obiskovalce vseh starosti.

Več

Hiša Stare Trte

(etapa Maribor - Ptuj)

Obiščite najstarejšo trto na svetu. Na pročelju Hiše Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu že več kot 400 let korenine globoko poganja Stara trta, najstarejša trta na svetu. Hiša je bila sezidana v 16. stoletju in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.
Danes je v Hiši Stare trte hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine in muzejskih eksponatov. V Hiši Stare trte so obiskovalcem na voljo vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša ter trgovina spominkov in izvrstnih slovenskih čokolad.

Več

Dominikova domačija

(etapa Ptuj – Ormož)

Najstarejšo obnovljeno hišo v Sloveniji, ki je zgrajena v panonskem slogu, najdemo v naselju Goriščnica. Zgrajena je bila okrog leta 1700 in ima značilno obliko črke L. Stavba je lesena ter krita s slamo. Pod isto streho je črna kuhinja, izba, shramba, veža in gospodarski del. Ob hiši sta tudi dva koruznjaka, eden je pleten ter prekrit s slamo, drugi je lesen ter panji za čebele.