Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike

Gradovi in dvorci

Dvorci, gradovi in graščine nam odprejo pogled v preteklost.

Z svojo veličino, na bregovih reke Drave, nas vabijo k raziskovanju. 
Slovenski gradovi so del različnih zgodovinskih zgodb in na njihovih hladnih hodnikih lahko začutite skrivnostni Srednji vek. Grajske stene, ki šepetajo zgodbe iz zgodovine, so odlična postojanka na vašem kolesarskem izletu.

Dvorec Bukovje

Dvorec Bukovje

(etapa Dravograd – Radlje ob Dravi)

Baročni dvorec v Bukovju pri Dravogradu, umeščen v slikovito kuliso med ravnico na desnem bregu Drave ter pohorskim gozdnim pobočjem Bukovja s skrivnostnimi razvalinami romanskega gradu Pukštajn, danes živi s pestrim kulturnim dogajanjem. Sodobna ponudba se prepleta z naravnimi danostmi in s kulturno dediščino dvorca, ki spominja na njegove zgodbo vse od 18. stoletja. V dvornem ambientu so ohranjeni baročni elementi in je dodana stilna oprema, v grajskem parku se stare krošnje prepletajo z mladim rastjem.

Dvorec Bukovje nudi gostoljubje prireditvam, protokolarnim in kongresnim dogodkom, razstavam, izobraževanju, animacijam najmlajših ter s posebno individualno ponudbo tudi družabnim srečanjem in porokam. Poleg raznolikega kulturnega programa ponudba dvorca obsega še prenočitvene zmogljivosti za udeležence dogodkov ali za naključne goste.

Sobe so primerne tudi za kolesarje, saj mimo vodi trasa mednarodne kolesarske poti ob Dravi.

Več
Grad Viltuš

Grad Viltuš

(etapa Radlje ob Dravi – Maribor)

Dvorec Viltuš se nahaja v bližini mesta Maribor in sicer natančneje v Spodnjem slemenu. Zgradili so ga kasneje kot je bil zgrajen starejši grad Viltuš, ki se je nahajal v njegovi bližini. Dvorec Viltuš je svojo končno podobo dobil v drugi polovici 19. stoletja.

Več
Mariborski Grad

Mariborski Grad

(etapa Maribor – Ptuj)


V osrčju Maribora, umeščen med Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, najdemo Mariborski grad. Včasih mogočnež, ki je utrdil severvzhodni del mestnega obzdija, danes pa lahko v njem obiščemo Pokrajinski muzej Maribor in odkrijemo skrivnosti, ki jih grad skriva.

Ptujski Grad

Ptujski Grad

(etapa Ptuj – Ormož)

Na levem bregu Drave, se nad najstarejšim mestom v Sloveniji dviga Ptujski grad. Ptujski grajski grič je poseljen že od 5. tisočletja pred n. št. Prebivalci antične Petovione so na njem postavili trdnjavo in svetišča, v zgodnjem srednjem veku je bilo tu slovansko grobišče.


Srednjeveška utrdba je nastala v 11. stoletju, ko sta bila grad in mesto v posesti salzburške nadškofije. Nadškofi so grad oddali gospodom Ptujskim, ki so v tristoletnem obdobju bivanja na Ptuju ustanovili dominikanski in minoritski samostan ter zgradili romarsko cerkev na Ptujski Gori. Nagrobnik zadnjega gospoda Ptujskega, Friderika IX., je vzidan v grajsko pritličje. Med letoma 1656 in 1802 so na gradu bivali grofje Leslie. Zadnji lastniki, grofje Herbersteini, so grad imeli v lasti med letoma 1873 in 1945, ko je bil nacionaliziran in z bogato opremo priključen ptujskemu muzeju.

Grad Borl

Grad Borl

(etapa Ptuj – Ormož)

Grad Borl nad Dravo v Halozah je ena starejših tovrstnih stavb na slovenskem Štajerskem. Zaradi svoje strateške lege ob ogrsko-hrvaški meji je od nekdaj igral pomembno vlogo. Prvotno je bil obmejna ogrska postojanka in je verjetno stal že v prvi tretjini 12. stoletja ali celo prej. Madžarsko ime gradu je Borlyn (kar označuje rečni prehod), znan pa je tudi pod nemškim imenom Ankenstein.

Grad Ormož

Grad Ormož

(etapa Ormož – Varaždin)

Ormož je del Prlekije, pokrajine med Muro in Dravo. Grad Ormož pa leži na strmem pomolu nad Dravo in je bil pomembna utrdba na meji z Ogrsko. Grad je leta 1278 dal zgraditi Friderik Ptujski za obrambo pred Madžari, kasneje pa je bil v lasti mnogih plemiških družin. Ormoški grad je bil od mesta ločen z obzidjem. Najstarejši del gradu je na severozahodnem vogalu stolp iz 13. stoletja. Pred gradom je večji grajski park v katerem uspevajo mnoge eksotične rastlinske vrste, kot so ginko, maklura in druge. V parku je tudi grobnica iz začetka 20. stoletja, v kateri so pokopani zadnji lastniki gradu.