Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike

Kulinarika

Raznolike tradicionalne jedi zaznamujejo slovensko kuhinjo vzdolž dravske kolesarske poti v Sloveniji

''Naravno, domače, tradicionalno" so kulinarične lastnosti, ki zaznamujejo koroško in štajersko kuhinjo.

Tukaj so še posebej cenjene navade, hrana in jedi, ki se pripravljajo na tradicionalen način, po preizkušenih receptih. Gostitelji na Koroškem še vedno lahko pripravijo tradicionalne jedi, ki s svojimi nenavadnimi imeni (klocavi nudlni, štruklji, ožejeni žganci, mavželni, mežerli, tovsti grumpi ...), vabijo na novo gurmansko doživetje. Tradicionalne jedi bogatih okusov na Štajerskem pogosto vsebujejo svinjino, kislo zelje in repo, fižol, jajca, smetano in skuto, razne kaše in seveda krompir.

Koroška je znana po odličnem moštu, tradicionalni pijači z alkoholno fermentacijo sokov, iz starih sort jabolk. Štajerska pa je skozi stoletja svojo prepoznavnost zgradila iz bogate zakladnice avtohtone kulinarike in znamenitih štajerskih vin.

Zato na Štajerskem zlahka najdete dobro gostilno, vrhunsko restavracijo, domačo turistično kmetijo ali vinsko klet priznanega vinarja, kjer vas bodo razvajali z mojstrovinami na krožnikih in v kozarcih ter značilnim štajerskim gostoljubjem. Bogato tradicijo pridelave vina simbolno predstavlja Stara trta, najstarejša trta na svetu, ki že več kot 400 let uspeva na nabrežju reke Drave na Lentu v Mariboru. Tako Maribor kot Ptuj imata bogato vinsko tradicijo in predstavljata vinsko-kulinarično območje Dravske kolesarske poti. Ptuj je tudi najstarejše slovensko mesto.