Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Novica

S kolesom na vlak

V veljavo je z 20. marcem 2020 stopila prenovljena tarifa Potniškega prometa Slovenskih železnic, ki zajema številne izboljšave.


Tarifa je prenovljena na podlagi Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice ter primerljiva s tarifami sosednjih železniških uprav.


V tarifi se ohranjajo ugodnosti, s katerimi se mladim in starejšim nad 65 let omogoča potovanje z vlakom po ugodnejšem 30-odstotnem znižanju. Z namenom spodbuditve potovanj družinam in promocije vlaka kot družinam prijaznega prevoznega sredstva pa se poenostavljajo tudi skupine potnikov – družin. Odslej se vsem (do vključno 5 osebam), ki potujejo z vsaj enim otrokom do 12 let, omogoča posebno 40-odstotno znižanje, otroci do 12 let potujejo s 50-odstotnim znižanjem, mlajši od 6 let pa potujejo brezplačno. Spremenjena tarifa prav tako spodbuja potovanja večjih skupin v prostem času, tako da je v prenovljeni tarifi potovanju skupinam nad 6 oseb, starim do 26 let, omogočeno 50-odstotno znižanje cene vozovnice.


V prenovljeni tarifi je upoštevana tudi potreba po uvedbi trajnostne mobilnosti in je cena za prevoz koles znižana na 1,50 evra, za spodbujanje uporabe javnega prevoza tudi na daljših razdaljah pa so znižani dodatki za vlake višje vrste.


Več informacij najdete tukaj.


Vzpostavitev javnega železniškega potniškega prometa, več informacij najdete tukaj.


11. maja 2020 je ponovno stekel javni potniški promet v Sloveniji, ki je bil zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 od 16. marca začasno ustavljen.


Vozne rede vlakov najdete tukaj.


Spletna stran slovenskih železnic: www.slo-zeleznice.si

S kolesom na vlak