Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Dravograd–Radlje ob Dravi
Etapa 1

Dravograd–Radlje ob Dravi

Via Muta

Prenesi GPX
Težavnost:
Tehnika:
Kondicija:
Dolžina: 26 km
Čas: 2:15
Delež asfalta: 94 %
Vzpon: 505 m
Spust: 508 m
Višinogram

Via Vuzenica

Prenesi GPX
Težavnost:
Tehnika:
Kondicija:
Dolžina: 29 km
Čas: 2:45
Delež asfalta: 90%
Vzpon: 626 m
Spust: 665 m
Višinogram

Dravograd očara s starim mestnim jedrom in s pogledom na razvaline starega gradu nad trgom. Naša pot se vije najprej skozi Bukovje mimo mogočnega in čudovitega dvorca, kamor le zavijte in preverite kakšno zgodovino skriva. Skozi gozd nad reko Dravo, kjer jo opazujemo z višine, se zatem naša pot vije med ljubkimi hiškami s pogledi na pobočja Dravske doline, mimo Trbonj do Vuzenice, ki leži ob sotočju reke in njenega pritoka Cerkvenice, pod severnim vznožjem gozdnatega Pohorja. Iz doline so čudoviti pogledi na Pohorje, še lepši pa je razgled z vrha Pohorja na Dravsko dolino.

Vuzenico odlikuje sloves enega najstarejših krajev v Dravski dolini; nekdaj so tu splavarji splavili »flose«, prevozniki pa so ob Dravi veselo tovorili. Na drugi strani reke leži Muta, ki skriva čudovito rotundo Sv. Janeza Krstnika, eno izmed najstarejših cerkva v Sloveniji, in Mitnico. Njeno ime izvira iz mitninske postaje, ki se je v srednjem veku nahajala v njeni neposredni bližini.

V središču Dravske doline med Dravogradom in Mariborom, tik ob meji z Avstrijo leži mesto Radlje, ki ga na eni strani obdajajo hribi Kozjaka, na drugi strani pa hribi Pohorja, ki so poraščeni z najlepšimi gozdovi v Sloveniji. Marenberg (Radlje ob Dravi) se prvič v zgodovini pojavi kot gručasta vas, sedež marenberške gospoščine je bil marenberški grad, ki se omenja z imenom Kamen oz. Stein. Trgu daje svoj pečat tudi nekdanja stavba samostana dominikank.