Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Novica

Svetovni dan voda 2024: Voda za mir

Vsako leto na svetovni dan voda poteka ozaveščanje in spodbujanje k ukrepanju v boju proti vodni in higienski krizi. Obeležujemo ga 22. marca pod okriljem Združenih narodov. Letošnja kampanja ob svetovnem dnevu voda nosi geslo »Voda za mir«.

Voda lahko zagotovi mir ali zaneti konflikt. Če vode primanjkuje ali je onesnažena ali če ljudje nimajo dostopa do vode oziroma če do nje nimajo dostopa vsi, lahko pride do napetosti med skupnostmi in državami.

V Sloveniji smo lahko srečni, ker vodo lahko pijemo kar iz pipe. Najbolj okoljsko zavedne slovenske organizacije so se zavezale k uživanju izključno vode iz pipe in ukinitvi strežbe vode iz plastenke v svojih prostorih, na dogodkih in vsakodnevnih srečanjih s pridobitvijo certifikata Voda iz pipe. Ali ste vedeli, da je RRA Podravje - Maribor, kjer skrbimo za Drava Bike prejela Cetifikat Voda iz pipe?

Več kot 3 milijarde ljudi po vsem svetu je odvisnih od voda, ki prečkajo državne meje, vendar od 153 držav, ki si delijo reke, jezera in vodonosnike s svojimi sosedami, zgolj 24 držav poroča, da imajo sklenjene sporazume o sodelovanju za vse skupne vode. Ker se vpliv podnebnih sprememb povečuje, je znotraj držav in med državami nujno sodelovanje pri varovanju in ohranjanju našega najdragocenejšega vira. Z rastjo prebivalstva bo voda postajala vse pomembnejša v boju proti revščini in degradaciji okolja.

Svetovni dan voda 2024: Voda za mir
Svetovni dan voda 2024: Voda za mir
Svetovni dan voda 2024: Voda za mir