Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Selnica ob Dravi
Selnica ob Dravi

Selnica ob Dravi

Selnica leži v Osrednji Dravski dolini. Ima zanimivo zgodovino na kulturnem področju. Naravno in kulturno dediščino na območju občine Selnica ob Dravi predstavljata območje Svetega Duha na Ostrem vrhu in Viltuški grad z izjemno umetniško in kulturno vrednostjo. Omeniti je treba tudi cerkev Svete Marjete v središču Selnice, cerkev sv. Janeza Krstnika na Janževi gori in kip Janeza Nepomuka, zaščitnika splavarjev. V občini je tudi najstarejša hidroelektrarna na reki Dravi v tem delu Evrope – HE Fala. V njej je urejen muzej tehniške dediščine, razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.  Sedanje bogato kulturno življenje ohranjajo številna kulturno umetniška društva.

Kulturna dediščina

Grad Viltuš

Grad Viltuš je speča lepotica Dravske doline, ki tako kot Trnjuljčica, čaka svojega princa, da jo reši iz dolgoletnega spanca in osamelosti. Ob gradu se nahaja botanični park, ki je bil ob času zasaditve eden najlepših tovrstnih vrtov in za povprečnega poznavalca okrasnih nasadov prava eksotika.

Čevljarska zbirka v prostorih podjetja Soven

Družina Hodnik je TD Selnica ob Dravi podarila bogato čevljarsko zbirko, ki sega vse v 30. leta prejšnjega stoletja. Zbirka obsega poslovno dokumentacijo, orodje, modele obutve, itd.

Župnijska cerkev sv. Marjete Antiohijske

Prvotna cerkev je bila verjetno romanska in manjša od sedanje. V gotskem slogu so pozidali petosminski prezbiterij in zvonik ter cerkev povečali, kar se da razbrati iz arhitekture stavbe. Stolp so pozneje nadzidali v baročnem slogu, prav tako cerkev, ki so ji prizidali dve kapeli: 1730 kapelo sv. Barbare in 1760 Marijino kapelo.

Muzej HE Fala

Na območju najstarejše hidroelektrarne na Dravi, ki prenovljena deluje še danes, je za obiskovalce urejen monumentalni prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino. Obnovljena turbina z delno odprtim turbinskim pokrovom omogoča vpogled v način delovanja elektrarne in spreminjanja energije vode v električno energijo.

Za stari del HE Fala je bila že leta 1986 sprejeta zamisel, da se bo ohranil v izvirni podobi kot kulturna dediščina. Ko se je deset let kasneje prvih sedem agregatov  HE Fala dokončno ustavilo, so Dravske elektrarne Maribor v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije Območno enoto Maribor obnovile strojnico z generatorji, Francisovo turbino agregata 1 in vso pomožno opremo. Tako zasnovana informativna in izobraževalna podoba elektrarne, ki jo imenujemo tudi Muzej HE Fala, je odprla vrata obiskovalcem leta 1998.

Leta 2008 je bil muzejski del hidroelektrarne Fala z odlokom vlade Republike Slovenije razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Naravna dediščina

Jabolčna pot

Jablana je v Selniški dolini in na okoliških gričih najbolj razširjena in najpomembnejša sadna vrsta. Že stoletja pred nami so Selničani množično sadili jablane v svojih nasadih in vrtovih. Zelo zgodaj so spoznali vse dobre lastnosti domačih jabolk, ki so raznolikih oblik, velikosti in barv ter stoterih žlahtnih sladko-kiselkastih okusov. Podajte se na Jabolčno pot in spoznajte vse skrivnosti jabolk. 

Sprehod ali kolesarjenje po Jabolčni poti je primeren za družinske izlete, skupine in posameznike, saj pot teče po ravninskem polju in ne zahteva fizičnega napora. Na poti sprehajalci spoznavajo lokalne ponudnike (sadjarje, kozjerejo, drvarje …). Če se najavijo vnaprej, pa se lahko dogovorijo za degustacijo lokalnih izdelkov, ogled obdelave ovčje volne pri Sovenu, ogled Tehniškega muzeja HE Fala, ki je leta 2014 prejel nagrado Naša Slovenija za varovanje tehniške dediščine, ali pa spoznavajo lokalne kulinarične dobrote, kot je loparošnica.

Ponudba v okolici (10km)