Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Zavrč

Zavrč

V Občini Zavrč dosežejo vinorodne Haloze najsevernejšo točko, ki jo oklepa od Ptuja in Markovec sem pritekajoča se reka Drava. Reka Drava je v preteklosti zelo vplivala na razvoj naselja, tudi sam nastanek cerkve Sv. Marije bi naj bil povezan z brodolomom splavarjev in njihovega srečnega izstopa iz deroče reke v kraju Zavrč. Zaradi neokrnjene narave, naravnih lepot in kulturnih znamenitosti se obiskovalci radi vračajo. Poleg vseh lepot, ki nam jih je podarila narava, se v občini nahajajo še ostale lepote in znamenitosti, ki jih je v preteklosti ustvaril človek. Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec Zavrč, ki so ga zgradili grofje Sauri, nekdanji lastniki gradu Borl.

Največjo tradicijo v tem delu Haloz ima vinogradništvo, ob katerem pa so se razvila številna gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. Na območju Občine Zavrč, se nahajajo tradicionalne vinogradniške lege kot so Turški vrh, Drenovec, Goričak. Majhna Občina Zavrč skriva številna presenečenja, ki se jih splača raziskati, dejstvo je tudi, da so Turki ob njihovi vrnitvi izpred Dunaja v Turškem vrhu pokopali turško babico z velikim zakladom.

Naravna dediščina

Flora in fauna Zavrč-Haloze

Ne glede na to katero pot skozi Haloze izberete, vas ta vodi skozi gozdove, mimo vinogradov, travnikov, pašnikov in sadovnjakov, ki nam velikokrat postrežejo z habitatnimi vrstami rastlin. Ob sproščajučem sprehodu po naravi lahko opazite številni čarobne razglede, če pa si vzamete čas pa lahko opazite tudi dosti življenja. Od čudovitih metuljev, majhnih prebivalcev gozda, do večjih. Haloze so prepoznane kot ekološko pomembno območje, zaradi raznovrstne naselitve redkih rastlin in živali. Te so drugod ogrožene zaradi hitrega spreminjanja tradicionalne kulturne krajine v intenzivno rabljene površine

Kulturna dediščina

Cerkev sv. Miklavža

Cerkev je posvečena sv. Miklavžu, ki so ga imeli splavarji in brodarji za svojega zavetnika, saj je skozi kraj v preteklih stoletjih potekal razgiban rečni promet. Reka Drava je bila pomembna splavarska pot za spravilo lesa s Pohorja naprej proti Donavi.

Cerkev je kulturnozgodovinski spomenik, bogato poslikan in opremljen s kipi. Nad gradom in cerkvijo Sv. Miklavža stoji na privlačni točki podružnična cerkev device Marije.

Dvorec Zavrč

Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec. Dvorec Zavrč je v zgodovini zamenjal več lastnikov, zadnji lastnik je bila družina Ulm. V dvorcu je bilo nekoč politično in sodno središče, danes pa je v tem dvorcu sedež Občine Zavrč.

Ponudba v okolici (10km)