Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Cirkulane

Cirkulane

Današnjo reliefno podobo občine so ustvarili od pleistocenske dobe naprej potok Bela s svojimi pritoki Belico, Dugo in Gradiškim potokom. Najvišji vrh v občini je Vrbanjšak v Velikem Vrhu, ki doseže 412 m n. v. Ob potokih je nekaj ravninskega sveta, ostalo so griči. Razgibano reliefno pokrajino sestavlja 13 naselij, od tega kar 6 naselij meji na Republiko Hrvaško. Naselja v Občini Cirkulane so: Brezovec, Cirkulane, Dolane, Gradišča, Pristava, Slatina, Veliki Vrh, Gruškovec, Mali Okič, Medribnik, Meje, Paradiž in Pohorje. Občina Cirkulane je posebej ponosna na grad Borl, ki je zaradi svoje strateške lege ob ogrsko-hrvaški meji od nekdaj igral pomembno vlogo. Prvotno je bil obmejna ogrska postojanka in je verjetno stal že v prvi tretjini 12. stoletja ali celo prej. Madžarsko ime gradu je Borlyn (kar označuje rečni prehod), znan pa je tudi pod nemškim imenom Ankenstein. Cirkulane, nekoč sv. Barbara v Halozah, je razgibano naselje.

Vas Cirkulane je izredno tesno povezana z gradom Borl, ki se nahaja v Dolanah, na veliki skali nad reko Dravo. V Cirkulanah stoji cerkev sv. Barbare, ki je lepa baročna cerkev z 52 metrov visokim, rahlo nagnjenim zvonikom. Cerkev premore tudi grobnico, v kateri je pokopanih 21 duhovnikov in najbrž tudi grofje Sauri, ki so dali cerkev tudi zgraditi. Skozi leto se odvijajo številne prireditev ob cerkvici od rezi vinske trte, postavitve klopotcev, trgatve in Martinovega. Največ obiskovalcev in romarjev pa pride konec julija na aninsko nedeljo.

V Občini Cirkulane se nahaja tudi Bračičeva planinska pot, ki se začne in konča pri njegovi rojstni hiši, ki stoji tik ob cerkvi. Cirkulane so znane tudi po fašenku in pustnih likih kot je haloški korant, rusa, baba deda nosi, druga večja prireditev pa je tudi Barbarno v mesecu decembru. Danes vinogradniki iz Cirkulan in okolice združujejo vsa tradicionalna znanja in koristijo naravne danosti za proizvodnjo vrhunskih belih vin sort laški rizling, ranfol, sauvignon, šipon, renski rizling in tudi aromatična vina, kot so traminec, rumeni muškat.

Ponudba v okolici (10km)