Gorišnica

Gorišnica

Gorišnica leži sredi Ptujskega polja, na obeh straneh kanala za HE Formin, in poplavnega območja reke Pesnice. Na rodovitni ravnici med naselji prevladujejo obdelovalne površine z njivami in travniki, vmes pa so manjši gozdni otoki. Proti vznožju in na južnih obronkih Slovenskih goric uspeva žlahtna vinska trta. Današnje središče je oblikovano okoli župne cerkve sv. Marjete iz 14. stoletja, ki je bila v 19. stoletju neoromansko obnovljena. 

Kulturna dediščina

Dominkova domačija

Občina Gorišnica se ponaša s čudovito kmečko hišo – Dominkovo domačijo. Po mnenju strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije velja za najstarejšo v celoti ohranjeno hišo, grajeno v panonskem stilu. Stara je več kot 300 let. Arhitekturno spada med značilne panonske hiše, grajene vogalno tako, da se v obliki črke L stikata bivalni in gospodarski del. Stavba je cimprana – grajena iz lesenih brun, obdana z ilovnatim ometom in pobeljena z apnom. Mala okna s polkni so zaščitena z železnimi križi. Streha, čopasta dvokapnica, je pokrita s slamo. V notranjosti so čudovita »črna kuhinja«, hiša, hiška (izba), shramba, veža, gospodarski del – skedenj, hlev, klet, priročna delavnica, steljnik in zrnska klet. Vse je opremljeno z izvirno prvotno opremo, kakršno je zapustila zadnja prebivalka. Vse to odraža nekdanji način življenja.

Sokov mlin – Kotni mlin (Formin)

Izgradnja vodnega mlina je datirana v leto 1775. Mlin je bil obnovljen 1874. leta in opuščen 1946. leta, pod imenom "Kotni mlin" na Forminu. Mlin še stoji, vendar je v zelo slabem stanju in potreben obnove.

Hemova kapela (Formin)

Postavila sta jo Vilhem in Neža Golob, okrog leta 1909. Kapela je posvečena Lurški Mariji.

Švejčova kapela (Formin)

Leta 1914 sta jo postavila Alojz in Rozalija Kovačec, in sicer v zahvalo za ozdravitev žene Rozalije. Posvečena je Mariji Brezmadežni.

Vaška kapela

Vaška kapela s starim gasilskim domom je bila s strani vaščanov in članov Gasilske čete Formin postavljena 1937. leta. Kapela je posvečena Srcu Jezusovemu.

Ponudba v okolici (10km)

Pri Žihri
Gostilna, restavracija

Pri Žihri

Moškanjci 1g, Gorišnica

+386 (0)2 743 08 32

več
Gostilna Marta
Gostilna, restavracija

Gostilna Marta

Cvetkovci 50, Podgorci

+386 (0)41 331 990

več
Turistična kmetija Sonja Ozmec
NamestitevGostilna, restavracijaVinotoč

Turistična kmetija Sonja Ozmec

Senešci 83, Velika Nedelja

+386 (0)31 554 490

več
Ranca Ptuj
Izletniška točka

Ranca Ptuj

K jezeru, Ptuj

+386 (0)40 274 691

več
Pustolovski park Vurberk
Izletniška točka

Pustolovski park Vurberk

Vurberk 85, Spodnji Duplek

+386 (0)68 136 320

več