Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Markovci
Markovci

Markovci

Čeprav se kraj Markovci prvič omenja šele leta 1215, najdeni ostanki rimskega vodovoda in orodja ter pomembna najdišča rimskih vojaških grobov pričajo o davni prisotnosti človeka na rodovitni markovški zemlji. Ozemlje je nekdaj pripadalo dornavski gospoščini. Cerkvena kronika omenja, da je v 14. stoletju na mestu sedanje cerkve stal grad Pabstein. Leta 1477 so zaradi prestavljanja toka reke Drave, ki je zajedal levi breg in z odnašanjem zemlje ogrožal Ptujsko polje, pred župniščem postavili kamniti steber s kipom krajevnega zavetnika, svetega Marka.

Največje bogastvo Markovcev pa so že od nekdaj njeni delavni in ustvarjalni ljudje. Kraji so znani po številnih folklornih prireditvah ter zagnanem ohranjanju in obujanju pozabljene kulturne dediščine.

Kulturna dediščina

Pustne maske

  • Korant

Korant ali kurent je najbolj priljubljena tradicionalna pustna maska s Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Korant naj bi bil demon, ki preganja zimo in vabi v deželo pomlad. V njem je še vedno nekaj vzvišenega, mogočnega in skrivnostnega. Nekoč so se v korantovo opravo smeli obleči samo neporočeni fantje.

  • Zlodej

Korante navadno spremlja tudi hudiček – »tajfl«, ki ima na sebi črne ali rdeče hlače, jopič in kapo. Na kapi so pritrjeni rogovi, šilast nos in dolg rdeč jezik. Ogrnjen je v ribiško mrežo (rabi jo za lovljenje duš), v rokah pa ima vile ali trizob.

  • Orači

Orači so zelo priljubljena tradicionalna pustna maska, saj s svojim oranjem in sejanjem po kmečkem dvorišču želijo dobro letino. Orači iz Markovec so znani daleč naokrog. V njihovi skupini se pojavljajo pojač, trije pari konjičev, plužar in pobirač.

  • Kopjaši

Na kurentovanju sodeluje od 6 do 8 kopjašev. To so fantje ali možje v pražnji črni obleki, beli srajci in s kravato ter črnimi škornji. Za klobukom imajo pušeljc s tribarvnimi svilenimi trakovi. Preko desnega ramena na levi bok pa si pripno belo-modro-rdečo slovensko zastavo. V rokah imajo leseno kopje s številnimi raznobarvnimi trakovi.

  • Kopanja

V primeru, da se ne omoži nobeno dekle ali ne oženi noben fant, v Markovcih vlačijo leseno korito, kopanjo. Pri tem sodelujejo fantje, ki izdelajo posebno lutko, ki predstavlja nevesto – žensko bluzo z rokavi in glavo natlačijo s slamo, na glavo narišejo obraz in mu zavežejo ruto, k rokavom prišijejo še rokavice.

  • medved, rusa, vile, piceki, kürika ...

Ponudba v okolici (10km)