Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Ptujski grad
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Ptujski grad
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Ptujski grad

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Ptujski grad

Ali veste, da sta v muzeju v Ptujskem gradu na ogled zelo redka rimska piščal tibia in največja zbirka turkerij, kip bikonosca iz I. mitreja pa je eden od dveh še ohranjenih na svetu?

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož skrbi za kulturno dediščino na območju Spodnjega Podravja. Vključuje arheološke, etnološke, kulturno zgodovinske in zgodovinske oddelke in zbirke ter razstavišče za sodobno likovno umetnost.

Najbolj obiskane in reprezentativne zbirke muzeja so na ogled v Ptujskem gradu: orožje, glasbila, tradicionalne pustne maske, zbirka fevdalne stanovanjske kulture, slike na steklu in grajska galerija.

Ptujski grad

Ptujski grajski grič je poseljen že od 5. tisočletja pred n. št. Prebivalci antične Petovione so na njem postavili trdnjavo in svetišča, v zgodnjem srednjem veku je bilo tu slovansko grobišče.

Srednjeveška utrdba je nastala v 11. stoletju, ko sta bila grad in mesto v posesti salzburške nadškofije. Nadškofi so grad oddali gospodom Ptujskim, ki so v tristoletnem obdobju bivanja na Ptuju ustanovili dominikanski in minoritski samostan ter zgradili romarsko cerkev na Ptujski Gori. Nagrobnik zadnjega gospoda Ptujskega, Friderika IX., je vzidan v grajsko pritličje. Med letoma 1656 in 1802 so na gradu bivali grofje Leslie. Zadnji lastniki, grofje Herbersteini, so grad imeli v lasti med letoma 1873 in 1945, ko je bil nacionaliziran in z bogato opremo priključen ptujskemu muzeju.

Na gradu 1, Ptuj
+386 (0)2 748 03 60