Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Videm

Videm

Občina Videm leži na južnem robu Dravskega polja, kjer se Haloze najbolj približajo rokavom reke Dravinje. Kraj je dobil ime po župnijski cerkvi sv. Vida, ki je bila zgrajena že v času romantike in se prvič omenja leta 1320. Na območju občine se nahajata tudi cerkev sv. Magdalene in cerkev sv. Avguština, ki se nahajata na istem hribu, visokem 503 m. Zaživita kot romarski središči konec avgusta.

V občini najdemo mnoge kulturne in etnografske posebnosti, ohranjenih je mnogo običajev. Djočanova kmetija v Tržcu je etnološko-etnografski muzej haloškega roba. V kraju Pobrežje se nahaja zbirka pod nazivom Noša v Pobrežju in okolici v drugi polovici 19. stoletja. Etnološka zbirka Od zrna do kruha se nahaja v Dravcih.

Občina zaradi ugodne vinogradniške lege slovi po odličnih vinih izbranih vrst: Laški rizling, Renski rizling, Sauvignon, Rumeni muškat, Traminec , ter po bogati kulinarični ponudbi: kruh iz krušne peči, gibanica, gerpa ali ocvirkovka, haloška bunka, meso iz zaseke, slivovka. Obiska je še kako vreden tudi Krajinski park Šturmovci, naravna znamenitost, skozi katero vodi naravoslovna učna pot in kjer so ohranjene ogrožene vrste živali in rastlin.

Kulturna dediščina

Cerkev sv. Janeza Krstnika

Čez reko Dravinjo v smeri Zgornjega Leskovca stoji prav gotovo ena najstarejših cerkvic na Slovenskem, ki je posvečena Janezu Krstniku, in je grajena v obliki ribje kosti in na kateri se nahaja tudi rimski nagrobnik.

Ohranjanje dediščine

V tem delu Haloz in v okolici se je ohranila živa dediščina, ki s prireditvami obuja dediščino, prav tako pa v etnoloških zbirkah hranijo različne predmete in orodja, ki so jih ljudje uporabljali pri svojem delu.

Naravna dediščina

Krajinski park Šturmovci

Krajinski park Šturmovci je bil zavarovan leta 1979 in leži pod ptujskim jezerom na 125 hektarjih v trikotniku med starim delom reke Drave, Dravinje s haloškim robom in videmsko ježo. Predstavlja naravno znamenitost, skozi katerega vodi 3 km dolga naravoslovna učna pot in kjer lahko opazujemo preko 230 vrst ptic, od katerih jih v Šturmovcih gnezdi približno 90. Najdemo tudi ogrožene vrste kot so, mali martinec, mali deževnik in vodomec. Med rastlinami uspeva kar devet vrst orhidej, čeladasta kukavica, trizoba kukavica in piramidasti plovec. K sožitju med ljudmi, k sožitju med pokrajino in človekom, k sožitju v sami naravi in k sožitju v nas samih nas nagovarja skulptura avtorja Viktorja Gojkoviča v krožišču na Vidmu pri Ptuju.

Ponudba v okolici (10km)