Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu
Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu
Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu
Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu
Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu

Gasilski muzej PGD Miklavž pri Ormožu

Bogato zgodovino kraja Miklavž pri Ormožu in zgodovino domačega gasilskega društva spoznavamo v gasilskem muzeju, ki se nahaja v popolnoma obnovljenem gasilskem domu Miklavž pri Ormožu. Ob bogatem fotografskem in arhivskem gradivu so razstavljeni številni predmeti, ki so jih uporabljali domači gasilci skozi zgodovino pri svojem delu. Predstavljena je največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem. Še posebej je vredna ogleda ročna gasilska brizgalna iz leta 1888, ki spada med najstarejše tovrstne na Slovenskem. Razstavljenih je tudi veliko uniform, med njimi originalna iz leta 1921, ko je bilo društvo ustanovljeno, medalj, odlikovanj, filatelija v gasilstvu in gasilske razglednice iz leta 1924. Na ogled so postavljena pokrivala in gasilske čelade iz časa Avstro–Ogrske do danes, gasilsko orodje, svetila, predmeti alarmiranja in obveščanja, radijske postaje, ročniki in drugi zanimivi gasilski eksponati.

Ena vitrina je namenjena našim krajevnim rojakom dr. Ivanu Jožefu Tomažiču lavantinskemu škofu, organizatorju, duhovniku in pisatelju, prelatu prof. dr. Stanku Janežiču, pisatelju in duhovniku Francu Kolencu ter skladatelju Vinku Štruclu.

Možen je ogled Križniške cerkve Sv. Miklavža, zgrajene leta 1692, s posebej imenitnim in na širšem ormoškem območju največjim glavnim oltarjem iz leta 1716. Cerkev odlikuje bogata baročna oprema iz 1. polovice 18. stoletja, ob cerkvi pa raste spominska lipa vsajena 1. 12.1934 v spomin na atentat Njeg. Veličanstva Kralja Aleksandra I.

Posebna ponudba za kolesarje

Ob obisku gasilskega muzeja je obiskovalcem, pohodnikom ali kolesarjem omogočen daljši oddih in brezplačne okrepčilne pijače, ob predhodni najavi pa tudi kmečka malica. Kolesarjem omogočimo manjša tekoča popravila koles. Nudimo osnovno medicinsko pomoč ob morebitnih nezgodah na cesti ali jih usmerimo v nadaljnjo medicinsko oskrbo. V gasilskem domu je tudi nameščen Avtomatski eksterni defibrilator (AED). Na voljo so vse informacije, ki jih med potjo potrebujejo kolesarji.

Miklavž pri Ormožu 30, Miklavž pri Ormožu
+386 (0)41 388 059
+386 (0)31 374 564