Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Dravograd
Dravograd
Dravograd
Dravograd
Dravograd
Dravograd
Dravograd
Dravograd

Dravograd

Sredi Koroške se ob meji z Avstrijo nahaja Dravograd, občina s površino 105 km2 in nekaj več kot 9000 prebivalci. Na sotočju koroških rek, Drave z Mežo in Mislinjo, obkroženim z zelenim gozdnatim hribovjem, se stikajo starodavne in nove poti Dravograda. Korenine mesta, ki so z značilnostmi današnje podobe začele nastajati v 12. stoletju prav zaradi ugodne prometne lege, so se nakazovale že v antiki. O pomembni srednjeveški vlogi trga pod gričem z razvalinami Starega gradu prijazno priča ohranjena veduta mestnega jedra, ki jo bogati romanska Cerkvica sv. Vida. Življenje na severovzhodu Slovenije, tik ob sosednji Avstriji, med neokrnjenimi prostranimi pogorji Kozjaka, Pohorja in Strojne, zaznamujejo reke, preko katerih mostovi povezujejo sosednje bregove. In zanimive poti. Vodijo po dolinah in preko hribovitega sveta, zaradi njih Dravograd od nekdaj živi in se razvija, z njimi domačini ustvarjajo pestro zgodovino, polno tradicije ter navdahnjeno z danostmi narave. V zadnjih letih se razvijajo kolesarske poti v regiji, tudi v navezavi z evropskim kolesarskim omrežjem.

Kulturna dediščina

Dvorec Bukovje

Dvorec Bukovje leži v čudovitem naravnem okolju, v objemu dreves, bližnjih gozdov in reke Drave. Dvorec je del nekdanje gospoščine Bukovje, h kateremu sta spadala tudi grad Pukštajn, po katerem je območje tudi poimenovano (Puchenstein) in kapela Matere sedme. Kapela je vstopna točka na posestvo Bukovje, nekaj sto metrov za njo se prične park, ki se sklene z dvorcem, nad katerim se dvigujejo razvaline starega gradu Pukštajn. V dvorcu je na ogled stalna razstava o slovenski osamosvojitveni vojni 1991. Ob dvorcu je urejena tudi zasebna bukvarna in učni center z biodinamičnim vrtom.

Razvaline starega gradu

Dravograd se začne omenjati v pisnih virih sredi 12. stoletja kot Traberch. Na griču nad njim so grofje Trušenjski postavili grad. V bližini razvalin, ki so ostale do danes, se razprostira čudovit pogled na Dravograd in njegovo okolico.

Gestapovski zapori

Presunljivo obdobje 2. svetovne vojne je predstavljeno v kleti občinske zgradbe, kjer je nacistična vojska Gestapo imela svoje prostore in zapore.

Ribiški muzej

Ob jezeru je Ribiškem domu urejena naravoslovna zbirka, ki predstavlja živelj vseh treh rek Dravograda - Drave, Meže in Mislinje.

Cerkev Sv. Vid

Posebnost sakralnih spomenikov je njihova častitljiva starost in posejanost po vsem območju občine. Sv. Vid v trgu je ena najstarejših romanskih ohranjenih cerkva iz 12. stoletja v Sloveniji z značilnim koroškim vzhodnim zvonikom. Gre za najstarejšo ohranjeno arhitekturo v mestnem jedru.

Cerkev Sv. Duh pod Ojstrico

Sv. Duh pod Ojstrico je cerkvica z začetka 17. stoletja, njena posebnost je lesen poslikan strop z značilnimi ornamenti in je največji ohranjen lesen strop v Sloveniji.

Libeliče

Kraj leži ob vznožju Libeliške gore na slovensko-avstrijski državni meji. Muzej Koroški plebiscit oriše dogajanje s koroško mejo po 1. svetovni vojni. Postavljen je v župnišču, tam sta na ogled še črna kuhinja in nekdanja šolska učilnica. Libeličani predstavljajo svojo zgodovino tudi skozi etnološko zbirko kmečkih orodij (preko 600 primerkov) in opravil, posebej ponosni pa so na prizadevanja po plebiscitu, zaradi katerih so se lahko leta 1922 priključili matični domovini, kar je posebnost v evropski zgodovini.

Kmetija Klančnik

Na kmetiji lahko spoznate kmečka opravila, zgodovino lovstva in se s turističnim vlakcem popeljete skozi oboro gojene divjadi do biološke učilnice, kjer lahko spoznate pestrost živalskih vrst (nagačenih preko 100 različnih vrst živali).

Naravna dediščina

Dravograjsko jezero

Dravograjsko jezero nad hidroelektrarno je ornitološki rezervat, saj med trstičjem gnezdi preko 150 vrst ptic. Območje spada v sklop evropskega omrežja Natura 2000.

Mineral dravit

Geološka posebnost Dravograda je mineral dravit, ki je redkost v svetovnem merilu. Najden je bil leta 1883 na Dobrovi in je poimenovan po reki Dravi.

Ponudba v okolici (10km)