Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Podvelka
Podvelka
Podvelka

Podvelka

Podvelko sestavljajo vaške skupnosti Kapla, Ožbalt, Brezno, Podvelka in Lehen. V objemu Kozjaka in Pohorja ter ob toku reke Drave sta neokrnjena narava in kulturna dediščina naš biser, ki ga želimo predstaviti turistom in obenem ohraniti za prihodnje rodove.

Zaselek Podvelka leži na desni ali pohorski strani reke Drave ob izlivu potoka Velka. Po spominih iz preteklosti nas popeljejo v Kovačiji pri Kovaču v Janževskem Vrhu in s splavom v turistični vasici Javnik. 

Kulturna dediščina

Spomenik padlim borcem

Pri Urbančičevi lovski koči na Vrelenku - ta je last Zveze združenj borcev Podvelka - je bila leta 1941 ustanovljena prva partizanska enota na Pohorju. V bližini je leta 1944 delovala Partizanska bolnišnica.

Turški britof

Turški britof leži na mali jasici ob Koroški planinski poti, 10 minut od vasi Kapla, kjer je po ustnem izročilu pokopano večje število turških vojakov, padlih v spopadu z domačini na enem od osvajalnih pohodov.

Turistična vasica Javnik

Turistična vasica Javnik se razteza neposredno ob reki Dravi (Javniški graben). Ime turistična vasica se je izoblikovalo na osnovi projekta, ki je bil v občini Podvelka zastavljen v letu 1997. Če želite resnično spoznati čar Dravske doline, si morate privoščiti nostalgično vožnjo s splavom. Pridružite se pravim splavarjem in množicam navdušenih gostov.

Splavarski pristan

S splavom se je mogoče popeljati od Javnika do Ožbalta. Prevoz s splavom, ki lahko varno prepelje čez 100 oseb, je prijetno, zabavno in nepozabno doživetje. Turisti med vožnjo spoznavajo zgodovino splavarjenja, splavarske običaje pa tudi pristnih splavarskih jedi in pijač ne manjka.

Splavarski muzej

S splavi so prevažali les do Maribora in naprej na Hrvaško, vse tja do daljnega Beograda. Zadnji splavi so po Dravi pluli ob koncu druge svetovne vojne, njihovo plovbo je kasneje onemogočila gradnja hidroelektrarn. Na zlato obdobje splavarstva bo tako spominjal splavarski muzej z bogato zbirko fotografij in splavarskih pripomočkov.

Cerkev v Ožbaltu

Cerkev v Ožbaltu je osrednji krajevni sakralni in kulturni spomenik. Zgradili in posvetili so jo leta 1813 in z njo nadomestili prejšnjo premajhno kapelico. Cerkveno notranjost krasijo poleg oltarja z začetka prejšnjega stoletja tudi kipi, posvečeni svetnikom priprošnjikom za zdravje živine: sv. Ožbaltu, sv. Lenartu in sv. Antonu Puščavniku.

Cerkev Sv. Janeza

Na koncu poti v smeri proti Janževskem Vrhu je cerkev sv. Janeza. Gre za primer poznogotske arhitekture z opremo iz 17. stoletja. Je zgodnjebaročna gradnja, strop je lesen, raven in kasetiran. Posebna značilnost cerkve je izredna močna pozitivna energija, ki zdravi.

Tarjenkova kapela

Nekoliko odmaknjeno od glavne ceste najdemo v smeri proti Ribnici na Pohorju vilo Pogačnik, grajeno v angleškem stilu. Na spodnjem delu posestva stoji Tarjenkova kapela.

Kovačija pri Kovaču

V Janževskem Vrhu, tik ob cesti proti Ribnici na Pohorju, nas pričakuje 200 let stara Kovačija pri Kovaču. Kovačija je hkrati muzej, kjer si lahko sami s kovaškim orodjem izdelate spominek, nudi pa tudi prenočišča popotnikom. Na dvorišču je idiličen prostor za druženje, ki pogosto gosti tudi umetnike v likovnih kolonijah. Za skupine obiskovalcev pripravijo tematske vodene programe.

Naravna dediščina

Najstarejša lipa

Dokaj blizu, le kakšnih 15 minut hoje od Seršenovega vrha na Zg. Kapli, na dvorišču kmetije Špon, si je mogoče ogledati mogočno, čez 300 let staro lipo izredno mogočne rasti. Mimo nje vodi tudi Koroška planinska pot.

Smreka pri Hartmanu

Na robu pohorskih gozdov raste najdebelejša smreka na Slovenskem, le nekaj kilometrov višje pa celo najvišja smreka v Evropi!

Tavžičeva peč

Zelo stara Tavžičeva peč je velika skala, ki bi jo lahko uporabili za prosto plezanje.

Razgledna pot

Je vsebinsko bogata in rekreativno privlačna. Začetek poti je v vaškem središču, kjer je na mali zelenici ob lipi v spomin na osamosvojitev panoramska tabla z označeno potjo in razglednimi točkami. Ob poti vas spremljajo smerokazi in oznake, tako da ne morete zgrešiti iz smeri. Po poti se ponujajo prečudoviti razgledi tja daleč na Pohorje, Peco, Raduho, Uršljo in Obir, na Avstrijsko, Lipniško in Graško dolino in na bližnje in daljne razložene kmetije med gozdovi. Ob sami poti pa najdemo še kup domačih zanimivosti. Pot je krožna, tako da se v vas vrnete z druge strani po približno dveh urah in pol zmerne hoje.

Odomovo jezero

V tišini, ujeti med strehe, najdemo med Kaplo in državno mejo na začetku Potočnikovega jarka Odomovo jezero. Z idejo lastnika je počasi spreminjalo svojo velikost in vsebino. Ob njem je zrasla lovska koča s streliščem, v vodo so naselili ribe, postavili klopi ... V letu 2000 so z občinsko pomočjo očistili in uredili tudi obrežje in jez. 

Ponudba v okolici (10km)