Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Maribor
Maribor

Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja. Maribor je mesto Evropske prestolnice kulture 2012, Splavarsko mesto 2012, prejemnik srebrnega znaka Slovenia Green Destination, Evropsko mesto športa 2018, ena od TOP 10 svetovnih turističnih destinacij po mnenju številnih medijev, središče ene najhitreje razvijajočih se destinacij v Sloveniji in mesto najstarejše trte na svetu, svetovne znamenitosti, ki privablja množico turistov v svojo Hišo Stare trte tudi iz najbolj oddaljenih krajev sveta.

Bogastvo urbane in podeželske narave ponuja številne možnosti za sprostitev, za pohodniške, kolesarske, jahalne, adrenalinske, smučarske in druge športne podvige, pa tudi za kulturna, etnološka, vinsko kulinarična in wellness doživetja!

Naravna dediščina

Stara trta, najstarejša trta na svetu, in Hiša Stare trte

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Hiša je bila nekoč del mestnega obzidja, kjer so se nemalokrat odvijali srditi boji med branilci mesta in napadalci. V srednjem veku je Hišo večkrat zajel požar, a je trdoživa »žametovka« posajena pred njo preživela do današnjih dni. Do živega ji ni prišlo niti bombardiranje med drugo svetovno vojno, četudi je bila Hiša delno porušena.

Danes so v Hiši Stare trte obiskovalcem na voljo vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša, trgovina spominkov in izvrstnih slovenskih čokolad ter priročen turistično-informacijski center.

Botanični vrt Univerze v Mariboru – Pivola

Pod vznožjem Pohorja vas bo očaralo raznoliko in bujno rastje Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, kamor se lahko pridete sprostit, družit, učit in spoznavat naravo. Na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora uspevajo številne avtohtone in tuje vrste dreves, grmov in cvetic.

V botaničnem vrtu so vam med sprostitvenim sprehodom na voljo tudi občasne in stalne razstave, denimo lovska, geološka in arheološka. Vrt vam po predhodni najavi predstavijo na vodenem ogledu, večje skupine po predhodnem dogovoru pa lahko vrt obiščejo tudi pozimi, ko je sicer za obiskovalce zaprt. V prijetni naravni ambient na osmih hektarjih v bližini kraja Hoče ste vabljeni od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Pohorje

Na skrajnem koncu Alp leži zeleno Pohorje. Stika se z razigranimi vinorodnimi griči Slovenskih goric, Dravo in Dravskim poljem. Pohorje odlikuje enkratna povezanost mesta z naravo, kulturo in športom, ki ponuja sprostitev in živahen utrip skozi vse leto.

S svojim izjemnim bogastvom, ki ga zagotavljajo prijetno podnebje, izrazito blagodejna temperatura skozi vse leto in čist zrak, je zeleno Pohorje edinstveno območje tako za sprostitev kakor za adrenalinsko rekreacijo. Na Pohorju se lahko ukvarjate s pohodništvom, nordijsko hojo, gorskim kolesarjenjem, jahanjem, spusti z jadralnimi padali in drugimi dejavnostmi aktivnega oddiha v naravi. Adrenalinskim navdušencem Pohorje ponuja gorsko sankališče, adrenalinski park, progo za adrenalinsko sankanje in kolesarsko progo za spust.

Pohorje je kraj, kjer človek in narava soustvarjata mozaik raznolikih doživetij - raziščite pohorski pragozd, Lovrenško, Črno in Ribniško šotno barje z jezeri, mogočne slapove Veliki in Mali Šumik in bistro Lobnico ... Srečanje s Pohorjem naj bo za vas posebno doživetje, ki ga želite ponoviti.

Do vznožja Pohorja se lahko pripeljete z mestnim avtobusom št. 6, z avtom ali s kolesom, na vrh pa se nato povzpnete s Pohorsko vzpenjačo ali peš.

Piramida

Iz Mestnega parka se povzpnite na 386 m visok mestni grič, od koder boste lahko iz mesta, kjer je nekoč stal prvi mariborski grad, uživali ob čudovitem pogledu na pobočja vinske trte in celotno mesto. Grad so zgradili Spanheimi v začetku 12. stoletja za obrambo pred Madžari. Bil je grad v obmejni Dravski marki in po njem so naselbina, trg in mesto dobili ime Marchpurg oz. Marburg. Leta 1528 je grad pogorel, vendar so ga okoli leta 1560 renesančno obnovili, nato pa do leta 1790 porušili. Iz ostankov materiala so postavili kamnito piramido, ki je dala griču ime, od gradu pa sta ostala le okop s strmimi nasipom in vodnjak brez venca. Vrh okopa stoji klasicistična kapela iz leta 1821 s kamnitim Marijinim kipom. Napis na spominski plošči v kapeli priča o tem, da je prvotno piramido leta 1821 uničila strela, grof Henrik Brandis pa je dal postaviti kapelo v spomin na lokacijo starega gradu. Grič so pred imenom Piramida poimenovanli različno: od mons castri do der Purgperg v 13. in 14. stoletju.

Pot, ki se dviga nad Mestnim parkom po južnem pobočju griča, se bohoti z vinsko trto. Navzdol lahko uberete drugo pot ali pa pot nadaljujete po grebenu proti zahodu in sprehod razširite v nekoliko daljši rekreativni pohod.

Mestni park s tremi ribniki

Mariborski mestni park, eden najlepših parkov v Sloveniji, je od leta 1976 zavarovan kot spomenik oblikovane narave. Sprehodite se po lepo urejenem parku do treh ribnikov, obiščite priljubljeni akvarij - terarij in otroško igrišče ali pa se povzpnite na enega izmed treh mestnih gričev – Kalvarijo, Piramido in Mestni vrh. Trije ribniki nudijo dom številnim vodnim pticam, v njih pa plava več vrst rib. Kar 120 vrst rib (sladkovodnih in morskih) je na ogled v akvariju, v njegovem sklopu je tudi terarij, kjer lahko opazujete več kot sto vrst plazilcev, med njimi zelo strupene kače, različne dvoživke in žuželke.

Družine z majhnimi otroki v park pritegne urejeno otroško igrišče, v katerem se lahko otroci brezskrbno igrajo. Srečanje s pogumno veverico, ki priskaklja po ponujen orešček, pa je gotovo nepozabno doživetje. Z nekoliko sreče lahko ob nedeljah prisluhnete koncertu v paviljonu sredi parka.

Mestni park je na začetku poletja čudovito, mnogim celo najbolj priljubljeno prizorišče Festivala Lent. V parku se v okviru Festivala Lent odvijata Art kamp in Park doživetij, ki ponujata ne le kulturne dogodke, ampak prikaz in učenje pozabljenih ročnih spretnosti in še marsikaj kreativnega.

Kulturna dediščina

Lent - najstarejši del mesta

Največ znamenitosti v Mariboru si lahko ogledate na sprehodu po Lentu. Pot je najbolje začeti pri Stari trti in nadaljevati mimo Sodnega stolpa do Mariborske tržnice, kjer lahko dobite pristne pridelke okoliških kmetov in obrtnikov. Pot vodi naprej proti Studenški brvi, kjer zaljubljenci v znak večne ljubezni zaklenejo ključavnico na ograjo.

Ko boste prečkali Dravo se vam bo iz desnega brega odkril prelep pogled na stari del mesta Maribor. Po desnem bregu nadaljujte do Starega mostu, ga prečkate in proti začetni točki nadaljujete po Usnjarski ulici mimo srednjeveškega obzidja do Vodnega stolpa, kjer lahko v moderni vinoteki okusite odlična okoliška vina. Nato se povzpnete na Židovski trg do sinagoge in si privoščite še odličen razgled s srednjeveškega obzidja.

Nedvomno je reka Drava pustila velik pečat na Lentu. Danes lahko tukaj podoživite splavarjenje - plovbo na tradicionalnem splavu ali se zapeljete z ladjico Dravska vila. Številni bari, kavarne ter restavracije z mednarodno hrano pa vabijo na leno posedanje ob odlični gostinski ponudbi.

Stolnica z razglednim stolpom

Ena izmed osrednjih znamenitosti Slomškovega trga v Mariboru je Stolna cerkev sv. Janeza Krstnika. Dolgoletno mestno versko središče, prvotno zgrajeno v 12. stoletju v romanskem slogu, je v zadnjih letih najbolj prepoznavno zlasti zaradi škofa Antona Martina Slomška, ki ima v cerkvi svoj grob. Stolnica je sedež mariborske Nadškofije.


Stolna cerkev sodi pretežno med arhitekturne stvaritve iz obdobja gotike glede na svoj dolg kor iz 14. stoletja in osrednjo cerkveno ladjo iz 15. stoletja, ima pa tudi baročne elemente, saj je v svoji zgodovini cerkev nekajkrat pogorela. V prezbiteriju stojijo klopi iz leta 1771, na katerih so v plitkem pozlačenem reliefu rezbarja Jožefa Holzingerja upodobljeni prizori iz življenja Janeza Krstnika. V prezbiteriju stojijo tudi kip blaženega škofa Antona Martina Slomška kiparja Franca Zajca iz leta 1878, škofova katedra iz leta 1890 in grobnica mariborskih škofov. Jožef Holzinger je v baročni dobi dozidano kapelo sv. Križa opremil z oltarjem, v katerem je od leta 1996 grob škofa Slomška. Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika je postala stolnica leta 1859, ko je tedanji škof Anton Martin Slomšek prenesel škofijski sedež iz Sv. Andraža na Avstrijskem Koroškem v Maribor.


Cerkveni zvonik s konca 18. stoletja je visok 57 metrov. Pred tem obdobjem pa je bil še 19 metrov višji, vendar so ga po udaru strele in požaru znižali. V zvoniku si lahko ogledate razstavo z naslovom Čuvajnica na stolpu, ki prikazuje nekdanje stanovanje in službo požarnega čuvaja, ki je živel na vrhu stolnega zvonika, z vrha pa se ponuja prekrasen razgled na Maribor, Pohorje in okoliške griče.

Sinagoga

Mariborska sinagoga je ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Srednji Evropi in eden od najpomembnejših spomenikov judovske kulture v Sloveniji. Kakšnih šesto let staro versko središče je danes zlasti kulturni prostor, kjer lahko obiščete koncerte, razstave, literarne večere in okrogle mize. Sinagoga stoji na Židovskem trgu.

Sinagoga je bila v zgodovinskih zapisih prvič omenjena leta 1429, čeprav je najverjetneje stala že v 14. stoletju. 500 let po tem, ko poslopje na Židovskem trgu ni služilo svojemu prvotnemu namenu, so sinagogo obnovili, vendar se ne uporablja kot sakralni objekt. Od leta 2011 pa v njej deluje Center judovske kulturne dediščine, katerega glavni namen je preučevanje, ohranjanje in negovanje te dediščine.

Mariborski grad s Pokrajinskim muzejem

Eden od najimenitnejših arhitektonskih spomenikov v našem mestu se bohoti prav v njegovem osrčju: Mariborski mestni grad obdajajo zmeraj živahni Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, v njem pa obiščite Pokrajinski muzej Maribor, kjer vas bodo navdušile zbirke neprecenljive vrednosti.

Grad, ki ga krasijo različna stilna in gradbena obdobja, je dal med letoma 1478 in 1483 zgraditi cesar Friderik III. z namenom, da utrdi severovzhodni del mestnega obzidja. Grad so sčasoma spremenili v bogato fevdalno bivališče.


Med pomembne gradbene dosežke gradu sodijo:
- baročno stopnišče iz let 1747 do 1759,
- Loretska kapela ob južni fasadi, ki je nastala med letoma 1665 in 1675 in
- viteška dvorana prvem nadstropju s čudovito stropno slikarijo Jožefa Geblerja in stenskimi podobami.

Slovensko narodno gledališče Maribor

Slovensko narodno gledališče Maribor najdete v starem mestnem jedru, ob čudovitem Slomškovem trgu s Stolnico in parkom, kamor imate dober pogled tudi iz Gledališke kavarne, kjer lahko v prijetnem ambientu posedite in uživate ob dobri kavi in klepetu.

V SNG Maribor lahko preživite prijeten večer ob mnogih kulturnih dogodkih gledališke hiše, ki jo sestavljajo:
- Drama – naužijte se svetovne in domače dramske klasike ter sodobne dramatike različnih zvrsti in žanrov,
- Opera in balet – navdušujejo odmevne uprizoritve klasičnega in sodobnega, domačega in tujega opernega in baletnega repertoarja ter
- Simfonični orkester – ob operni in baletni prinaša tudi redno koncertno dejavnost.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor se odvijajo pomembnejše gledališke, glasbene in ostale prireditve, ki poživijo kulturno dogajanje v mestu – med njimi vsekakor izstopa vsakoletno Borštnikovo srečanje, največji slovenski gledališki festival.

Umetnostna galerija Maribor

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. V UGM lahko ob največjih imenih slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let sledite vplivnemu dogajanju na mednarodni umetniški sceni, prepoznavate mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti in raziskujete aktualne teme vizualne umetnosti. UGM s svojo zbirko ter programom, ki letno zajema okoli 12 raznolikih razstav − od retrospektivnih pregledov slovenskih avtorjev do mednarodnih festivalov sodobne umetnosti ter arhitekturnih in oblikovalskih razstav − pomembno sooblikuje dogajanje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Razvejan izobraževalni program v galeriji povezuje različne generacije, narodnostne skupnosti ter izobraževalne institucije. UGM je prostor za vsakogar!

Bazilika Matere Usmiljenja (Frančiškanska cerkev)

Bazilika Matere Usmiljenja v Mariboru je ena izmed sedmih bazilik v Sloveniji in domača cerkev Frančiškanskega samostana Maribor. Današnja cerkev s samostanom je bila grajena od leta 1892 do leta 1900 in stoji na mestu nekdanje kapucinske cerkve, grajene v 17. stoletju. Stavba je zgrajena v psevdoromanskem slogu. Fasado cerkve krasita dva mogočna 58 metrov visoka stolpa, ki se zaključita s šilasto streho in s 3 metre visokima pozlačenima križema. Cerkev ima tri vhode, ki so kamnoseško okrašeni.

Najbolj bogato je obdelan glavni portal z mozaikom v luneti, ki prikazuje Marijino oznanjenje. Orgle je leta 1900 izdelal mariborski orgelski mojster Jožef Brandl. Najlepši in najdragocenejši okras celotne cerkve je glavni oltar, izdelan iz 17 vrst marmorja, ki ga krasi Milostna podoba. Cerkev je triladijska, od njene prvotne poslikave je del ohranjen samo še na slavoloku. Stene prezbiterija je leta 1965 poslikal akademski slikar Stane Kregar, ki je tudi avtor treh novih vitrajev. V grobnici cerkve pod prezbiterijem so našli svoj počitek mariborski grofje Khiesel in Brandis, patri kapucini, ki so ljudem pomagali v času kuge, mariborski škofje (med drugimi je v njej počival tudi blaženi Anton Martin Slomšek) in graditelj nove cerkve pater Kalist Heric. Grobnica je danes nedostopna.

Mariborčani cerkev poznajo pod imenom frančiškanska cerkev, saj so cerkev 1864 s samostanom prevzeli frančiškani in jo upravljajo še danes.

Glavni trg s kužnim znamenjem in rotovžem

Na Glavnem trgu si lahko ogledate več znamenitosti starega mestnega jedra, uživate v kavi v eni od kavarn in se nastavljate sončnim žarkom ali obiščete katero od trgovinic.

Pečat na osrednjem mariborskem trgu so pustile pomembne zgodovinske stavbe, ki ga obkrožajo. V začetku 16. stoletja zgrajena mestna hiša oziroma rotovž je namenjena sprejemom župana in porokam. V središču trga stoji Marijino ali kužno znamenje, ki so ga prebivalci v 17. stoletju postavili v spomin na kugo, ki je v letih 1680 in 81 terjala življenja skoraj petine prebivalcev. Med zanimivejše stavbe na trgu sodijo še stavba bivšega kazinoja, v kateri je sedaj našel svoj kreativni prostor Salon uporabnih umetnosti. Na mestu nekdanje gostilne Koper je bila prva mariborska pivovarna, vogalna stavba na začetku Poštne ulice z napisom Ludwigshof pa v lasti nekoč mlinarske družine Franz z velikim mlinom v Melju. V hišo, poslikani z lekarniško motiviko, je bila nekoč mestna lekarna znanega mariborskega lekarnarja Franca Minarika.

Alojzijeva cerkev

Čudovito stavbo poznobaročne arhitekture najdete ob pohajanju po starem mestnem jedru, saj krasi staro Koroško cesto ter zaokrožuje kulturno-umetniško podobo Glavnega trga. Zgradbo je zasnoval domači arhitekt Johannes Fuchs, opremo je izdelal Jožef Holzinger. Cerkev, ki vzbudi pozornost že z izredno lepo izdelano rokokojsko ograjo, je bila zgrajena 1769.

Glavni oltar, tudi poznobaročna stebriščna umetnina, krasita kipa sv. Andreja in sv. Petra. Oltarna slika sv. Alojzija s panoramo Maribora je delo slikarja in direktorja graške galerije Gianpaola Tunnerja. Slikar Kuppelwieser je izdelal sliki za oba stranska oltarja, sv. Viktorina s pogledom na Ptuj in sv. Maksimiljana s pogledom na Celje. Tako so na treh cerkvenih slikah na enem mestu zbrane panorame treh štajerskih mest iz 19. stoletja.

Po odpravi jezuitskega reda je bila cerkev leta 1784 zaprta in spremenjena v vojaško skladišče, kolegij pa je bil namenjen vojaški vzgoji. Leta 1831 je bila cerkev ponovno posvečena za cerkvene namene.

Ponudba v okolici (10km)