Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Novica

29. dirka Po Sloveniji 2023

Dirka Po Sloveniji je več kot mednarodni športni dogodek, je največja prireditev svoje vrste v Sloveniji in eden osrednjih pogonov slovenskega kolesarstva. Prva izvedba dirke Po Sloveniji se je začela maja 1993 in je imela osem etap, organizirana pa je bila v čast novi državi Sloveniji. Kot prvi skupni zmagovalec dirke se je v zgodovino vpisal Boris Premužič, ki osvojeno rumeno majico hrani še danes. »Motivacija je bila maksimalna, vsi smo se pripravljali na to dirko. To je bil cilj sezone številka ena. Tudi meni osebno ta majica pomeni veliko, vsako dirko je namreč težko zmagati, če je to prva dirka v naši novi državi pa še toliko bolj,« je o svoji zmagi pred tremi desetletji povedal Premužič.

Dirka danes predstavlja vrhunski športno – turistični projekt, ki na slovenske ceste pripelje najboljše kolesarje sveta in katerega si od leta 2017 dalje v neposrednem prenosu na Eurosportu ter Televiziji Slovenija ogleda več milijonsko občinstvo. Prelepa kulisa zelene Slovenije, številne naravne in kulturne znamenitosti ter zvesti navijači pa so tisti dejavniki, ki neposredni prenos dvignejo na nov nivo in zaradi katerih si dirko Po Sloveniji iz leta v leto ogleda vse več ljubiteljev športa.

Med 14. in 18. junijem 2023 bo potekala 29. dirka Po Sloveniji.

BILTEN 2023: Oglejte si bilten dirke Po Sloveniji 2023 v katerem najdete vse informacije o etapah, partnerjih dirke, destinacijah, ekipah in še kaj.

15. 6. 2023 | 2. etapa 29. dirke Po Sloveniji: Žalec-Ormož

Prva polovica etape poteka po lepih, širokih in tehnično nezahtevnih cestah. Pričakovati je boj ekip, ki bodo želele imeti kolesarje v pobegu v prvem delu etape, da si pridobijo manjšo prednost pred hitrim finišem. Zaključek etape, ki poteka z vzponom preko Jeruzalema, bo kljub temu selektiven. Manj, kot 20 kilometrov do cilja čaka kolesarje gorski cilj četrte kategorije, sledi spust in zaključni šprint. Časovnica 2. etape.

Dolžina etape: 163,1 km | Skupni vzpon: 996 m | Skupni spust: 1.043 m

V okviru 2. etape 29. dirke Po Sloveniji se bodo tekmovalci zapeljali po območju, kjer poteka 4. etapa Dravske kolesarske poti (Ptuj - Ormož).

Gostujoči kraji v okviru 2. etape

29. dirka Po Sloveniji 2023